#mutlumüşteriler
250₺ ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
İLK SİPARİŞİNİZDE %10 İNDİRİM: İLKSİPARİS
#mutlumüşteriler
250₺ ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
Anason

Anason

ANASON: Anason, maydonozgillerden yaprakları, çiçekleri ve tohumları kullanılır. Genelde Akdeniz bölgesinde ve Güneydoğu Asya kısmında yetişmektedir. Kendine has tarzı kokusu olsa da nanemsi ve biraz daha tatlı bir havası vardır. Malum kokuyu bir kokuşta anlayabildiğimiz için bize ilk koklama da itici gelebilir. Öncelikle bu önyargıyı kırmamız lazım. Anason, tatlılarda, yemeklerde, içeceklerde, hamur işlerinde kurabiyelerde kombinasyon baharatlarda kullanılır.

Nerelerde kullandığımız ile ilgili birkaç çeşit sunmak istiyorum müsaadenizle.

Balık ve diğer deniz mahsulleri, sığır eti, tavuk eti, yumurta, jalepone, salata sosları, çaylar, makarna ve sebze yemekleri, ördek eti, mercimek ve mayonez, özellikle Meksika sosları, yaban havuçları, salam ve salumi çeşitleri, lahana turşusu, kabuklu deniz ürünleri, şeker, vanilya, ricotta, kahve, kompostolar, akçaağaç şurubu içerisinde

 pirinç, meyve sosları, fındık, badem, ceviz, çam fıstığı gibi yemişlerin bulunduğu içeriklerde ve hakeza…

            Anason, kullanımının ne kadar geniş olduğunu gördük ve şimdi bu kadar ürün içerisinde bu kardeşimizi nasıl kullanabileceğimizi konuşmalıyız çünkü Anason da bahsi geçen birçok baharatta olduğu gibi etkisi sert ve çılgındır.

            Müsaadenizle Anason’un Matematiği konusunu azıcık deşelim. Örneğin: 2 kişilik bir ekmek yapacaksak bu ekmeğin üzerinde çörek otu mahiyetinde kullanabilir tohumlarını hiç kırmadan üzerine 2 çay kaşığı kadar serpiştirebiliriz. Hamurun içerisinde kullanacaksak bu oranı yarıya düşürerek hamuru yoğurup içerisinde çekirdek hükmünde bırakıp aromanın hamura dağılmasına izin verebiliriz. Bu aromayı toparlamak için anason dışında eklememiz gereken onu toparlayacak küçük bir çay kaşığının ucuyla kullanacağımız kereviz tohumu kullanabiliriz. İkisi de sert ve hamur içerisinde birbirini baskılamaya çalışacaklardır. Bir ekleme daha yapıp ortamı yumuşatabiliriz. Hardal tohumu ile ekmeğimizi inanılmaz bir aromaya bürütüp bir çay kaşığından biraz eksik lavanta eklediğimiz hamur artık efsanevi bir hal almış olacaktır.

Şimdi burada anasonlu ekmek yapacakken iş nerelere geldi değil mi. Şöyle toparlayalım o halde.

Anason en iyi hangi baharatlarla arkadaştır?

İyi anlaştığı diğer parçalar birbrilerinin gücünü arttırabilir, Rezene, Kereviz Tohumu gibi işte bu durumda diğer takviyelerle desteklemek icap eder. Fakat dikkat etmemiz gereken en önemli konu şudur ki. Ön planda tutmak istediğimiz Anason’ u desteklemek ve sadece gövdeyi oturtmak için olmalıdır diğer baharatlar. Eğer ön plana çıkarmak istemiyorsak o zaman hiçbir baharatın anlaşılmaması için uğraşmak gerekmektedir ki bu daha zordur. Çünkü sert bir baharatı ön planda tutarak alttan besleme yapmak tüm baharatı bir kombinasyonda sabitlemekten çok çok daha kolay olacaktır. Pekala Anason kardeşimizin en iyi arkadaş ve destekleyicilerini açıklayalım

Anason ve Destekleyicilerini en iyi anlatan minik bir cam şişede arada bir çılgın tariflerde kullanabileceğiniz muazzam bir  karışım ile

Fas baharatı tarifi vermek istiyorum yüksek müsaadelerinizle. Şöyle ki:

Ras el Hanout

Arapça ‘’ Pazarın Başkanı’’ anlamına gelen:

1 yemek kaşığı Anason

1 çay kaşığı Hardal

1 çay kaşığı Lavanta

1 çay kaşığı Muskat

1 çay kaşığı Rezene

1 çay kaşığı Safran

1 çay kaşığı Tarçın

1 çay kaşığı Yenibahar

1 çay kaşığı Zencefil

1 tatlı kaşığı Karabiber

1 tatlı kaşığı Kimyon

1 adet Kakule

2 çay kaşığı Zerdeçal

4-5 adet gül yaprağı

Yarım limon kabuğu rendesi

Yarım portakal kabuğu rendesi

Tüm malzemeler tane olursa eğer değirmenden öğüterek kullanabilirsiniz. Ya da bu tarifin tamamını yarıya bölerek blendırdan çektikten sonra cam şişede saklamak suretiyle 6 ayda tüketip gerektiğinde yenisini yaparsınız.

Bunun sebebi aromalarının hızlı kaybolmaları bir yana daha önemlisi hepsinin sert aromaları birbirlerine çok fazla karışıp almak istediğimiz farklı tatları bir karmaşa haline geldiği için bize veremeyecektir. En güzel az az yaparak hafızlarımızı da tazelemek olacaktır.

Bu karışımı güveçlerde, kuskus ve ızgaralarda ve balık çeşitlerinde kullanabilirsiniz.  Kek ve kurabiyelerinize de sadece kendini hissettirecek kadar minik dokunuşlarla ekleyebilirsiniz.

Afiyetler olsun.

Devam ederek anason ile iligli birkaç detaydan daha bahsetmek istiyorum. En son ekmekteki kullanımının nasıl olması gerektiği konusundan bahsederken buralara kadar geldik.

            Anason’ un Matematiği’ ne devam

Anason rahatlamak ve stresi azaltmak için çay olarak içilebilir ve tahmin edeceğinizin üzerinde bir sonuçla size muazzam keyif verecektir. Ayda en az 3 kere demelediğim anason çayımı sizlere tarif olarak paylaşabilirim.

Anason Çayı 

1 bardak sıcak su 1 çay kaşığı anason birkaç adet rezene 3 parça papatya, bir parça limon ve portakal kabuğu ile  10 dakika demle. İçine 1 adet de yıldız anason ekleyebilir ister birlikte yıldız ile içerek hem göz zevkinizi körüklersiniz. Ya da bir süre bekletip çıkarabilir atmadan diğer içeceğiniz çayda tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Sıcak suda 15-20 dakika bekleyecek kadar ömrü olur ve defalarca kullanılabilir. Afiyet Şife Olsun 

1 bardak çay ile mide krampları, gaz ve sindirim sorunlarını anında çözer.

Uyku kalitesini aşırı arttırır bağımlısı olursunuz dersem yanlış üründe yanlış örnek vermiş olurum diyerekten öyle söylemiyorum. Ve kesinlikle çok seveceğinizin garantisini veriyorum. 1 bardak sıcak su ile sadece anason da demleyebilirsiniz fakat bu benim için itici bir içecek olduğundan pek hoşuma gitmiyor. Papatya dilerseniz melisa ve belki bir iki adet karanfille keyfinize göre içilebilir hale getirebilirsiniz. Buradaki temel gaye anasonun en yüksek aroma olarak kalması.

            Çorba ve yemeklerde 1 tencere yemek içerisinde yine kullanacağımız maximum Anason miktarı 2 çay kaşığı kadar olmalıdır.

Buraya kadar kullandığımız tohum ve tamamı parçalanmadan kullanıldı.

Parçalayarak kullanmak isterseniz kurabiye ve keklerde portakal ve limon kabuğu rendeleri ile vanilya çubuğu ve zencefil ile toz haline getirerek kullanabilirsiniz.

Şu son karışımı tam oranlı ekleyeceğiniz kek,, kurabiye, ya da kremalı tatlılarınızın kesinlikle aşırı istenen bir tarif altyapısı olacağının size garantisini veriyorum.

Şimdi gelelim en önemli konuya.

Baharat Cepte. Çok dikkatli olalım ve burada prensiplerimizi bir miktar esnetelim. Şöyle yapalım.

Öncelikle haftanın başında tane anasonu baharat tüpümüze alıp güne başlarken keskin ve derin bir nefes alıp güne başlamanın enerjisini Anason’ dan isteyelim. Bizi kırmayacağına sizi temin ederim. Bu konudan bahsetmek zorundayım. Eğer hammaddelerinin en güçlüsü ve kokusunu da ondan aldığı alkollü maddeye bir düşkünlüğünüz ya da onu hatırlatan objelerle özlem duyacağınız bir durum varsa haftanın ortasındaki tarifi haftanın başından uygulamaya başlayabilirsiniz. Böyle bir şey için prensipleri esnetmekte sorun yok. Sorun yokmuşçasına devam edelim.

Enerji dolu bir nefes ile güne başladık. Öğlen yemeğinden sonra üzerinize bir ağırlık çökecektir eğer güne erken başlıyorsanız tabii. Ve tabiki farketmez günün en yorgun hissettiğiniz saatinde 2-3 tane Anason’u ağzınıza atıp çiğneyin. Eğer yakın temasta olduğunuz kişiler varsa sizi içip içip mesaiye gelmiş diye yargılamamaları için bir parça maydanoz çiğnemenizi öneririm. Asla naneli sakız değil. Çünkü istediğimiz anasonu bastırmak değil, dışarı çıkan kokuyu engellemek. Ve bu aktivasyonu haftanın diğer günlerinde muhtelif şekillerde deneyerek artık alışacak ve gününüzün nasıl enerjik olduğunu gecenizin de nasıl huzurlu ve rahat geçtiğini bizzat tahlil edeceksiniz. Şimdi haftanın ortası ile birlikte ikinci aşamaya ve yukarıda bahsettiğimiz ‘’ canı çekme ihtmali olan okurumuzun’’  da uygulayacağı yönteme gelelim.

Burada baharat tüpünüzün yarısına anason diğer yarısına eşit oranlarda

Portakal kabuğu rendesi, Limon kabuğu rendesi, çeyrek çay kaşığı şeker, şeker kadar tarçın ve zencefil ekleyerek karıştırın. Anason dışındakilerin tamamı toz halinde kalması önemli.

 Bu arada bilmenizi istediğim önemli bir husus da şudur ki. Benim için bahsettiğim baharatların notaları kafamda olsa da bazı uygulamaları önce deniyor notlarımı alıyor sonra Baharat Cepte uygulaması için anlatıma sunuyorum.

Meyve kabukları ve diğer baharatlarla yaptığımız anason karışımını haftanın geri kalan 3-4 gününde tüm yemeklerimizde diğer baharatlarda olduğu gibi kullanabiliriz. Eğer şeker sizi  yemek içerisinde rahatsız ederse miktarını azaltabilir ya da hiç eklemeyebilirsiniz. Ya da yine eğer anasonu çekmek ve toz haline getirmek isterseniz anason miktarını yarıya düşürerek bunu yapmalısınız.

Çünkü anason inceldiğinde aroması 3-4 kat artacaktır ve diğer malzemeleri çok bastırarak size ilk günlerde bıkkınlık verebilir.

Tekrar hatırlatmakta fayda var o hafta tanıdığımız ürün her ne ise onun zihnimizdeki alt ve üst limitlerini zorlamak. Elinize alıp koklayıp tadıp yemeğe eklediğinizde hissettirdikleri, eşlikçileri, parlatıcı yan ürünleri gibi durumları 1 hafta içinde siz tek tek denemeseniz bile zihninizde yer edecek. Yeterki bıkıp, sıkılıp, çözdüm deyip bir kenara atmayalım.

Anason bu uygulamanın birinci sıralarında yer almalıdır. Standart baharatlarımızın az ya da çok kullanımında en fazla fazla kekikli denilip yenilebilir ancak fazla anason, fazla zencefil ya da kakuleli bir yiyecek ya da içecek zayii olabilir. Bu sebeple buranın alt yapısı oluştuğu zaman, kendinizi, baharatları hayatınızın muhtelif yerlerinde mütemadiyen kullanıyor olarak bulacaksınız.

Anason tohumları, kökleri ya da yaprakları bir çok sebze ve baharat ile eşlikçi olabildiği için eğer kullanım miktarı konusunda kendinizi geliştirebilirseniz içine girdiği ürünü, tadı anlaşılmaz ve tarifi zor bir lezzete çevirecektir. Alt ve üst limitleri çok iyi bellemek lazım gelir. Anasonu bu seviyede iktifa edelim ve yeni yıldızımıza geçelim.

Yeni Yıldızımız diğer yazımız ve tüm Baharat grubumuzu içinde barındıran Bahar- At Kitabımızın bazı nükteleri bloglarımızda sizlerle olacak. 

İyi Seyirler ve Afiyetler..)