#mutlumüşteriler
250₺ ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
İLK SİPARİŞİNİZDE %10 İNDİRİM: İLKSİPARİS
#mutlumüşteriler
250₺ ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
Baharat

Baharat

Mutfağın görünen ve görünmeyen bir kaç formülü var. Hem görünen hem görünmeyen en muhteşem etkendir baharat. Görünen tarafını bize rengiyle, kokusu, duruşu, bin bir çeşit şemaliyle gösteriyor ve bunun bir de görünmeyen tarafı var. Biz baharatı her zaman yemeklerimizde göstermeyi sevdik. Varsa kendini belli etti ve belirli kombinasyonların üzerine son 100 yıldır çıkmadık. Fakat baharatın görünmeyen yüzü tamda damağımızın tatmadığı yerde. Gizli yüz tamamen bir bilinç uyarıcı gizli silah adeta. Doğru kullanılması temennimizdir.

Milletlerin kültürleri yüzyıllardan günümüze baharatın lezzet köprüleriyle taşınmış.  Uğruna savaşlar çıkmış diye bir metafor var ya hani, baharat taşınan gemiler ülkelerin asker korumalarında taşınmış. Ve gerçekten uğruna çok savaşlar verilmiş. Haçlı Seferlerinin girizgahı olmuş. Amsterdam'dan  Venedik'e Lisbon'dan Endonezya bildiğimiz bilmediğimiz kültürleri taşımış o kıtadan bir başka kıtaya. Tabiki her talep gören eşya ve Benim olmalı zihniyeti başkasının hakkına güç kullanarak girdi, yine ve yeniden, o zaman şimdi ve malesef her zaman olacağı gibi sömürdü sömürdü sömürdü.. mutfağınızın asma rafında duran karabiber değirmenine iyi bakın. Onun içindeki her minik siyah elmas tanesi bir Mandeville'li kadının beyaz avuçiçlerinden ayıklanıp binlerce km deniz, kara ve hava yolculuğuyla sana ulaştığını bir kez daha düşünün... sonra değirmeni çevirip buna değmesini sağlayın. 

Sömürge seferleri sırasında Arap Sarayaları'ından çıkamadığı dokunuş yaptılar belki de.. Velute sos akbiber ile oturdu, bebek hindistan cevizinin muhteşem etkisini, pink biberin narin lezzetini , yeşil tane biberin hem rengini hem kendine has aromasını buldular ve günümüzde dahi mutfaklarının her yerlerinde kullanıyorlar. Çikolata yapımında kullanılan baharatın maksadı başka köftenin içinde kullandığınki başka olmalıdır. Tabiki bunun farkındasın. Fakat eğer Şehrin en iyi yemeğini  ancak baharatı en iyi kullanan yapabilir. 

Who Controls Spice Control Universe demiş bir amcamız. İşte bu saydığım muhtelif sebelerden söylenmiş. büyük ticaretlere sebep olan bu minik renkli mücevherler demekki zannettiğimiz kadar da pul biber kekik karabiber kimyon ve nane değilmiş. 

Hemen uyutmak istediğiniz bir misafiriniz  kimyon, rezene, zerdeçal, ıhlamur papatya ve daha bir çok ot baharat ya da tütsü ile uyutabilirsiniz. Ya da hareketli bir akşamüstü tüm gün şehirde dolaşmak istiyorsanız o akşam menünüzde kesinlikle şimdi sayacağım baharatları eksik etmemelisiniz:  pul biber, karabiber, tarçın, karanfil, hardal, çörek otu, defne yaprağı, kakule .. bunların hepsini bir yerde kullanmayacağız tabiki. Defne yaprağını, karanfili çaya, kakuleyi tarçın ve karanfili suya, hardalı salatanıza ya da ekmeğinize çörek otunu yoğurdunuza atabiliriniz. 

Baharat Hayal Gücü İşidir Bence. Dene..

Tekrar Dene..

Son dokunuşunu yap

Biz hep söyleriz 

#denemedenbilemezsiniz